Allmänt om agility på UBK

Agility är roligt för alla, och när det är som bäst är det också en uppvisning i avancerat samarbete. Agility är en modern och publikfriande tävlingsform. Det går fort mellan slalompinnar, på gungbrädor, genom tunnlar och över hinder.

Agility bygger på ett gott samarbete mellan hund och förare. Ofta läggs mycket arbete på att motivera hunden för att nå en positiv och glad attityd i träningen. I agility får man ofta motivationen gratis genom att hunden arbetar fritt och mot nya, spännande utmaningar.

Uppsala Brukshundklubb håller bl a kurser och öppna träningar i agility där alla medlemmar är välkomna att delta. Vi anordnar också träningstävlingar samt KM i agility. Under utomhussäsongen håller vi till på klubbens agilityplan och under vinterhalvåret tränar vi i ridhus. Alla som är medlemmar i UBK får fritt träna på klubbens agilityplan undantaget då planen är bokad för exvis kurser och öppna träningar. Du bör ha gått en nybörjarkurs eller ha motsvarande kunskaper om agility innan du tränar på egen hand på planen.

Om du är nyfiken på vad agility är eller vill träffa ”agilityfolk” så är du varmt välkommen att besöka någon av våra öppna träningar, då finns en ansvarig från klubben på plats som kan berätta mer om klubbens agilityverksamhet.

Om du har frågor om agility så kontakta oss på uppsalabrukshundklubb.agility@gmail.com eller följ oss på facebook.

Lite trivselregler:

• Agilityplanen får inte användas som rast- och lekhage.
  • Låt inte din hund kissa på hindren.
  • Plocka upp efter din hund när du rastar i närområdet.
  • Visa hänsyn till övriga ekipage, låt inte din hund hälsa utan att först fråga.
  • Om någon tränar sin hund lös på planen, fråga innan du går in.
  • Var rädd om hindren.
  • Ha roligt.

Agilitycup

Träningstävlingarna som ingår i agilitycupen är prestigelösa och en utmärkt övning för dig och din hund innan ni ger er ut i större sammanhang. Syftet är framförallt att få träna under tävlingslika förhållanden och man behöver inte ha tävlingsambitioner för att delta. Alla medlemmar i UBK/UHU är hjärtligt välkomna. För att få delta i cupen måste hunden fyllt minst minst 12 månader. Svårighetsgraden på banorna varierar men motsvarar ungefär klass 2.

Alla som deltar hjälps åt att bygga bana samt att vara funktionär under träningstävlingen.

Vid varje tillfälle kör alla två lopp var på samma bana med bedömning enligt de officella agilityreglerna. Det bästa av de två loppen ingår sedan i agilitycupen. Vill man bara träna sin hund under tävlingslika förhållanden och exempelvis belöna med godis är detta tillåtet, detta resulterar dock i diskning (=5p). Eventuella protester skall meddelas TT-ansvarig på plats, inga protester mottages i efterhand. Vi eftersträvar att få en så jämn fördelning mellan hoppklass och agilityklass som möjligt. Reultatet från alla deltävlingar räknas samman och den sista deltävlingen, som också kommer vara KM, räknas med i cupen. I slutet av säsongen utses en cupvinnare i respektive storleksklass. För att ha möjlighet att slåss om cupvinst krävs att du deltagit i minst tre av de tio deltävlingarna. De tre bästa ekipagen i respektive storleksklass får pris!

Du som har en hund som är 8 år eller äldre kan kan ställa upp i "veteranklass" med din hund. Denna klass avgörs på samma bana som övriga cupen med skillanden att largehundar tävlar på mediumhöjd, mediumhundar tävlar på smallhöjd och smallhundar tävlar på 20-25 cm höjd med undantag för däcket. Under pågående säsong kan byte till/från veteranklass inte ske. I slutet av säsongen utses en "veteran-cupvinnare" d v s samtliga storleksklasser tävlar mot varandra i veteranklass.

Kostnad: 20 kr/gång

Poängberäkning:

• 5 p för deltagande
  • 5 p om man tar sig runt utan att bli diskad
  • 5 p för ett felfritt lopp
  • 3p till vinnaren, 2p till 2:an,1p till 3:an

Om du ännu inte är tävlingsklar så kom och titta, eller välj att köra några få hinder på banan! Det är ett bra sätt att börja vänja hunden vid tävlingsmiljön och när du sett hur det fungerar kanske du själv vill ställa upp nästa gång!

Vi tillämpar de nya agilityreglerna som trädde i kraft 2017-01-01. När det gäller storleksindelning använder vi lagklassens indelning dvs x-small/small, medium, large/x-large och veteran.

Resultat agilitycupen 2017/2018:

X-small/small: